O fundacji

Fundacja Dla Wsi w Kobylinie rozpoczęła swoją działalność z dniem 28.04.2011
roku poprzez ustanowienie aktem notarialnym przez Fundatora fundacji. Fundacja Dla Wsi z siedzibą w Kobylinie przy ul. Krotoszyńskiej 46, wpisana do Krajowego Rejestru OC Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
pod numerem KRS 0000388888 jest polską organizacją pozarządową nie nastawioną na zysk. Fundacja działa na rzecz wspierania i rozwoju obszarów wiejskich, podnoszenia konkurencyjności obszarów rolnych oraz rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.

Celami fundacji są:
  1. Wspieranie rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich,
  2. Propagowanie i rozpowszechnianie instrumentów pomocy finansowanej z funduszy unijnych wdrażanych m.in. przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie – zwanej dalej ARiMR
  3. Promocja obszarów wiejskich
Fundacja realizuje swoje cele poprzez:
  1. Informowanie osób prowadzących gospodarstwa rolne o instrumentach pomocy finansowej z funduszy unijnych        wdrażanych m. in. przez ARIMR
  2. Prowadzenie szkoleń i spotkań informacyjnych w zakresie propagujących rozwój rolnictwa
  3. Organizowanie, wspieranie i finansowanie przedsięwzięć o charakterze informacyjnym i szkoleniowym, w tym seminariów, szkoleń, konferencji, konkursów oraz wyjazdów studyjnych
  4. Organizowanie, wspieranie i finansowanie imprez kulturalnych, rekreacyjnych, sportowych, turystycznych, festiwali, targów, wystaw i pokazów promujących obszary wiejskie i propagujących rozwój rolnictwa
  5. Udzielanie dotacji osobom prowadzącym gospodarstwa rolne, chętnym do skorzystania z instrumentów pomocy finansowej, które nie dysponują środkami na uiszczenie wkładu własnego koniecznego do skorzystania z tych instrumentów pomocy
Dochody fundacji pochodzić mogą w szczególności z:
  1. Darowizn, spadków, zapisów